Salmonelu v polském kuřecím mase odhalila veterinární správa

Autor : 
Šárka Konečná
Úterý, 2 Duben, 2019

PRAHA: Na závadné kuřecí maso dovezené z Polska do České republiky dnes opět upozornila Státní veterinární správa. Podle veterinární správy se jedná o více než  510 kilogramů chlazených kuřecích prsních řízků z Polska, v nichž vyšetření prokázalo bakterie salmonely.

Šarže kuřecího masa z Polska nakaženého salmonelou, zdroj: SVS

Maso dorazilo k příjemci zásilky z Nového Bydžova a distribuovánobylo následně k dalším odběratelům, zejména do stravovacích zařízení. Maso, které mělo datum spotřeby 24. března a bylo dodáno prostřednictvím restauračních a jídelních provozů ke strávníkům,  tak s největší pravděpodobností již konzumenti jídel v restauracích a hromadných stravovacích provozů snědli. Pokud přesto někdo ze zákazníků - odběatelů zakoupené maso zamrazil a má ho v mrazničce, neměl by jej dále prodávat ani konzumovat a měj by jej zlikvidovat, nebo vrátit v místě, kde jej zakoupil.

 

 

Identifikace výrobku:

Název výrobku: Kuřecí prsní řízky b.k. a b.k.,

Výrobce: DROMICO Sp. z z.o. Sp. K., Kaliszkowice Olobockie 5, 63-510 Mikstat, PL 30183902 WE.

Číslo šarže: 03043

Datum spotřeby: 24. 3. 2019

Velikost šarže: 510 kg

 

Od příjemce zásilky, kterým byla společnost ASTRA maso, s.r.o. z Nového Bydžova směřovala zásilka kuřecích řízků k pěti dalším subjektům v Královéhradeckém, Pardubickém a Středočeském kraji. Ve většině případů se jedná o stravovací zařízení, kde lze předpokládat, že kuřecí maso prošlo dostatečnou tepelnou úpravou a riziko nákazy spotřebitelů by mělo být minimální. SVS informovala o nálezu salmonel v mase polské dozorové orgány prostřednictvím systému rychlého varování RASFF.

V následující tabulce jsou uvedena místa, která odebrala maso z uvedené zásilky:

Pod Strání s. r. o.

restaurace v Hradci Králové

TREFA HOŘICE

jídelna v Hořicích

Vladimír Hrbek

řeznictví v Kolíně

Kadlec Kolín

jídelna v Kolíně

Ing. Jaroslav Dostál

stravovací služby, masná výrobna, prodejna v Chocni

SVS nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy. Jak opakovaně uvádíme, při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele minimální. Salmonely jsou likvidovány již při tepelné úpravě na 70 ºC po dobu 10 minut, nebo ekvivalentním systémem (vyšší teplota kratší dobu, nižší teplota delší dobu). Je třeba dát pozor také na riziko tzv. křížové kontaminace potraviny.

 

Vyloučení odpovědnosti: 
Redakce IN REGION Journal neodpovídá za názory a myšlenky třetích stran
Autorství fotografií: 
© 2018

Líbí se Vám obsah ? Můžete přispět autorům na účet 35-9155860217/0100 vedený u Komerční banky a.s.