Trápí Vás nachlazení ? Zkuste recept na skořicový čaj !

Autor : 
Jiří Krásenský
Sobota, 3 Březen, 2018

Recept na čaj na nachlazení ze skořice – skořicový čaj na nachlazení má mnoho pozitivních vedlejších účinků na lidské zdraví. Skořice podporuje funkce mozku, odstraňuje nežádoucí plísně a viry, je silným oxidantem , takže má vliv na přirozenou hladinu cukru v krvi. Skořice je rovněž zdrojem vápníku a zároveň pozitivně působí na přirozenou peristaltiku střev a spolu s tím pomáhá vylučovat škodlivé látky a tělu nepřirozené soli.

Skořicovník ceylonský

Kvalitnější Skořicovník ceylonský (Cinnamomum zeylanicum) pochází ze Srí Lanky, Skořicovník čínský (Cinnamomum cassia) pak z Barmy. Skořice z čínského skořicovníku byla lidmi využívána již ve starém Řecku. Zatímco u čínské skořice je sbírána celá svrchní část kůry, u skořice cejlonské se svrchní část kůry odstraňuje a sbírá se pouze velmi tenká vrstva vnitřní kůry. Plátky kůry se následně kladou na sebe, nechají se vyschnout a takto vytvořený smotek pak známe jako pravou skořici běžně k dostání v obchůdcích s kořením nebo od kvalitních výrobců.

Ze skořicovníku je využívána zejména kůra

Ze skořicovníku je využívána zejména kůra, která je silně aromatická. Své místo si nalezla v kuchyni, v léčitelství, kdy podporuje trávení a metabolismus, čímž umožňuje efektivní využití energie v lidském organismu, je využívána v chemickém a farmaceutickém průmyslu.

V kuchyni je skořice oblíbenou přísadou

V kuchyni, a zejména té české, je skořice oblíbenou přísadou do mnoha druhů sladkého pečiva, velmi často je kombinována s čokoládou, jablky, hruškami, švestkami, výborně se hodí k některým druhům zvěřiny nebo k drůbežímu masu. Vynikající je špetka skořice a hřebíčku do rajské omáčky, která získá dokonalou vůni zejména poté, co před zavařením přidáme decilitr kvalitního červeného vína. Skořice je velmi dobře kombinovatelná s hřebíčkem, semeny koriandru, kardamomem, římským kmínem, zázvorem, muškátovým oříškem nebo kurkumou. Skořici lze využít jako silný antioxidant Skořice obsahuje benzoát sodný, cinnamaldehyd, ethylcinnamát, eugenol, kumarin,linalool nebo safrol. Právě tato unikátní kombinace látek, které skořice obsahuje má za následek oblíbenost skořice v léčitelství.

Skořici lze využít jako silný antioxidant pro snížení hladiny cukru v krvi, má pozitivní vliv na hladinu inzulinu.

Skořice je významným zdrojem vápníku a manganu spolu s kterým ve spolupráci s vlákninou z těla odstraní soli a škodlivé, tělu nepřirozené látky. Výborné je využití pro pacienty s aterosklerózou či onemocněním srdce Výborné je využití pro pacienty s aterosklerózou či onemocněním srdce zejména ve spojení s medem, rovněž v této kombinaci působí pozitivně na artritidu při pravidelné konzumaci. Skořice posiluje imunitní systém před bakteriemi a viry, její působení jistě ocení i lidé, kteří trpí permanentně studenými končetinami.

Skořice má úžasnou schopnost zahřát celý organismus.

Skořice pomáhá celkové regeneraci organismu, se skořicí lze úspěšně hubnout. Vyjma konzumace skořice s v připraveném jídle nebo spolu s medem je oblíbenou formou přípravy skořicový čaj užívaný na nachlazení, pro zahřátí organismu, detoxikaci a svěžest.

Skořicový čaj nejen na nachlazení připravíme :

  • 3 menší kousky skořice rozdrtíme a zalijeme přibližně 0,5 l vroucí vody a přikryjeme poklicí
  •  V zimních měsících můžeme přidat 3-5 kousků hřebíčku
  • Přibližně po 20 minutách hrnek odkryjeme a dochutíme alespoňt řemi polévkovými lžícemi medu
  • Doporučujeme pít ihned ráno na lačno a nebo po jídle

Líbí se Vám obsah ? Můžete přispět autorům na účet 35-9155860217/0100 vedený u Komerční banky a.s.