PRAHA: Prestižní kuchařskou soutěž v Singapuru vyhrál národní tým kuchařů a cukrářů České republiky.
Národní tým Asociace kuchařů a cukrářů České republiky (AKC ČR) tak slaví svůj historický úspěch. Na nejprestižnější asijské soutěži v Singapuru zvítězil v konkurenci kuchařů z Taiwanu, Nového Zélandu nebo například Malajsie. Klíčovým partnerem pro tento tým je od loňského roku Národní zemědělské muzeum, tréninky na mezinárodní kulinářská klání totiž probíhají v novém gastrostudiu v Praze na Letné. Jejich průběh mohou běžně sledovat i návštěvníci muzea.
Profesionálně vybavená moderní kuchyně umožňuje nahlédnout pod ruce mistrům v oboru - dění uvnitř proskleného gastrostudia lze sledovat zvenku i na obrazovkách, které přenášejí obraz z kamer umístěných nad pracovními deskami studia. Tréninky AKC ČR jsou tak přístupné veřejnosti, informace o nich najdou zájemci na facebookovém profilu Uvařeno v muzeu.
Společná tisková konference Národního týmu AKC ČR, Národního zemědělského muzea a partnerů proběhne v pátek 11. května v 9 hodin v Cafe Dallucci, budova River Garden Office II, Rohanské nábřeží 678/23, Karlín.
Ve spolupráci s našimi špičkovými kuchaři a cukráři zde také probíhají pod hlavičkou Kulinářského institutu Marie Sandtnerové kurzy vaření pro veřejnost a část z nich je členy Národního týmu přímo vedena. Mezi časté lektory patří i kapitán Národního týmu a úřadující Kuchař roku Jan Horký. "Jsem neskutečně šťastný, že jsme jako tým dosáhli takového výsledku, samozřejmě za podpory našich sponzorů a partnerů. Konečně jsme ve světě ukázali, že i naše malá země generuje vynikající kuchaře, kteří se mohou srovnávat se světovou špičkou," říká Jan Horký.
Národní zemědělské muzeum v Praze pořádá čtyři až pět kurzů vaření a workshopů měsíčně, většinou se zaměřením na českou národní kuchyni. Podzimní kurzy vaření budou navíc tematicky zaměřeny na oslavy 100. výročí založení Národního zemědělského muzea, představí se recepty, které se vařily za první republiky. "Kurzy vaření nabízíme od loňského roku a těší nás, že partnerství a vzájemná spolupráce s Národním týmem kuchařů a cukrářů ČR přinášejí plody. U nás v muzeu říkáme, že zemědělství je vše mezi zemí a talířem. Zábavnou formou se snažíme návštěvníky všech generací inspirovat k zájmu nejen o historii zemědělství a jeho tradice, ale například i o řemesla, která s ním úzce souvisí. Kuchyně každé země je vizitkou zemědělství v daném regionu a my jsme rádi, že Národní tým trénuje právě u nás," říká statutární náměstek generálního ředitele Národního zemědělského muzea Antonín Juriga.